Háziállatapró
Üdvözlünk a HáziállatApró.hu oldalon!

Miért itt? Miért minket?

·  gyors ·  egyszerű ·  átlátható ·  teljesen ingyenes ·  nincs regisztráció ·  nincs ellenőrző és/vagy aktiváló levél ·  azonnal megjelenő hirdetések ·  fénykép csatolási lehetőség ·  korlátlan számú hirdetés adható fel másodpercek alatt
Oldalunkon 12 kategóra található.

Védett állatok kereskedelme, online adás-vétele

Alábbiakban a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatóját közöljük!

Jónéhány állatfaj élő és élettelen egyedeinek, illetve származékainak tartását, illetve kereskedelmét bonyolult hazai, európai uniós és nemzetközi jogszabályok szabályozzák. Egyes védett fajok, illetve a belőlük készült termékek forgalmazása tilos, másoké meghatározott engedélyekhez kötött.

A leggyakrabban előforduló termékek és a forgalmazásukkal kapcsolatos szabályok:

Élő állatok

A Magyarországon előforduló állatfajok a legtöbb esetben nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A természetvédelmi törvény (1996. évi LIII. törvény) alapján védett fajok egyedeinek forgalmazása tilos, erre engedély sem adható. Ez a tilalom vonatkozik többek között a sünre, mókusra, a pelefajokra, szinte valamennyi madárfajra és tojásaira, valamennyi hüllőre (pl. mocsári teknős) és kététűre, illetve számos lepkefajra.
Hazánkban a természetben elő nem forduló szárazföldi teknősök (pl. görög teknős), egyes papagájok stb. kizárólag hatósági bizonylattal adhatók-vehetők.
Főemlősök, tehát majmok és félmajmok forgalmazása Magyarországon tilos!

Elefántcsont

Figyelembe véve a nemzetközi korlátozásokat és egyezmények előírásait, néhány kivételtől eltekintve a legtöbb elefántcsontból készült termék (ékszerek, faragványok, használati tárgyak) nem kínálható fel eladásra online kereskedelmi portálokon.
Ez alól kivételt képeznek a:
bizonyíthatóan 1947 előtti zongorák elefántcsont billentyűzettel;
bizonyíthatóan 1947 előtti egyéb elefántcsontból készült, vagy azzal díszített megmunkált tárgyak, faragványok, bútorok;
Azt, hogy az eladásra felkínált tárgy valóban régiség, az eladónak dokumentummal, pl. szakértői véleménnyel kell tudnia bizonyítani.

Szőrmék, prémek

Általában véve a szőrmék, a belőlük készült termékek (pl. bundák) forgalmazása nem tilos. Akadnak azonban olyan állatok, melyek szőrméjének forgalmazása tilos vagy engedélyekhez kötött.
Tilos pl. ocelot, jaguár, leopárd, tigris, hópárduc, hiúz, vadmacska, vidra vagy farkas prémjének illetve az abból készült termékeknek a forgalmazása.

Kitömött madarak

Kitömött madarak hirdetése és megvásárlása esetén fokozott körültekintéssel járjon el, hiszen e tevékenység a legtöbb esetben tilos. A természetvédelmi törvény (1996. évi LIII. törvény) által védett fajok egyedei nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. E tilalom vonatkozik többek között valamennyi kitömött ragadozó madárra, bagolyra, és szinte valamennyi hazánkban előforduló madárfajra.
Kitömött fácánra, fogolyra, szajkóra, szarkára, dolmányos varjúra ez a tilalom nem vonatkozik.

Hüllőbőrből készült termékek

Számos hüllőbőrből készült termék kereskedelmét nemzetközi egyezmény szabályozza. Ezek forgalmazása akkor lehetséges, ha az eladó bizonyítani tudja, hogy a termékek megszerzése, az Európai Unió területére történő behozatala a megfelelő engedélyekkel, tehát jogszerűen történt. Ez vonatkozik valamennyi óriáskígyó, krokodil és varánuszbőrből készült tárgyra.

Teknőspáncél és belőle készült termékek

Valamennyi tengeri teknősfaj páncélja, illetve a belőle készült különféle tárgyak (szemüvegkeret, fésű, ékszer, gitárpengető stb.) forgalmazása tilos.
A teknőspáncél színű, mintázatú, de mesterséges anyagból, pl. műanyagból készített tárgyak természetesen korlátozás nélkül adhatók-vehetők, azonban ilyen esetekben egyértelműen fel kell tüntetni, hogy az áru nem valódi teknőspáncélból van.

FONTOS, hogy a természetvédelmi törvény, illetve az EU szabályai szerint védett állatok jogellenes eladása, eladásra történő felkínálása, megvétele, vételi ajánlat tétele a legtöbb esetben bűncselekménynek minősül és a Btk. szabályai szerint akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A szabályok tehát mind az eladóra, mind a vevőre vonatkoznak.

Amennyiben nem biztos abban, hogy az adott állat, vagy termék forgalmazható, inkább ne hirdesse online kereskedelmi portálokon, mert akár bűncselekményt is elkövethet. Ha azonban rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, javasoljuk, hogy annak beszkennelt másolatát is töltse föl a hirdetéshez, így mind a vásárló, mind a hatóságok számára azonnal látható, hogy legális hirdetésről van szó.

A vonatkozó szabályokkal kapcsolatban további információt az alábbi oldalakon talál:

http://www.eu-wildlifetrade.org/html/hu/intro.asp

PixApró.hu - Hirdetések feladása ingyen kiemeléssel
hircon.hu - Minőségi weboldalak gyorsan és olcsón bárki számára-->

Copyright 2011. HáziállatApró.hu
webtárhely - Hircon webhosting

Védett állatok kereskedelme
 
Legyen ez a kezdőlapom Kedvencek közé